Wereld Winkel Huissen | Doelstelling
15510
page-template-default,page,page-id-15510,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

Doelstelling

Eerlijke handel=fair trade:De makers van de artikelen, de producenten, wonen veelal in landen als India, China, Peru en Kenia. Landen waar de meeste mensen arm zijn en een hard leven hebben. De Wereldwinkels proberen hier iets aan te doen.

Wie maken de producten?
Wie is dat nu, die producent die maakt wat jij in de Wereldwinkel koopt? Het zijn koffieboeren, zilversmeden en houtsnijders…..

Waarom is de politiek belangrijk voor arme producenten?
De meeste producenten hebben nog nooit van de Europese Unie, de Wereldhandels Organisatie (WTO) of de International Labour Organisation (ILO) gehoord. Toch worden hier besluiten genomen die invloed kunnen hebben op hun leven…..

Wereldeconomie
Als je wat verder nadenkt over de herkomst van producten komt er veel meer bij kijken. De hele wereldeconomie draait om handel. Stel jezelf eens de vraag wat de producent krijgt voor het product dat jij koopt. In de reguliere handel zien de producenten bijvoorbeeld maar weinig terug van het geld ze voor hun arbeid ontvangen. De handelspositie van de armste landen op de wereldmarkt is slecht en de arbeidsomstandigheden laten te wensen over. Hierdoor blijven de producenten in het Zuiden in een afhankelijke positie.

Producten met een verhaal
Van de producten in de Wereldwinkel is wél bekend waar ze vandaan komen. De Wereldwinkel verkoopt namelijk producten met een verhaal. De producten worden  gemaakt  door producenten die vaak thuis of in een klein atelier werken. Mensen die met weinig middelen prachtige dingen maken. Wereldwinkels verkopen andere producten dan bijvoorbeeld de Bijenkorf, Blokker of V&D. Grote warenhuizen kopen honderden producten tegelijkertijd. Een kleine producent kan nooit zoveel tegelijk maken. Voor de Wereldwinkel is dat niet erg. Klanten waarderen het dat de producten authentiek zijn.

Wat is eerlijke handel?
Wereldwinkels vinden dat handel eerlijk moet zijn. Daarom hebben ze regels opgesteld waarin staat wat eerlijke handel is. In het kort gaat het hierom:
– Handel met respect voor mens en milieu
– Menswaardige omstandigheden en zorg voor gelijke behandeling
van mannen en vrouwen
– Duurzame handelsrelaties met producenten en een goede prijs
voor hun producten
– Ondersteuning bij productontwikkeling
– Inzicht in doel en werkwijze van alle handelspartners.

Niet alleen de producenten moeten aan deze criteria voldoen maar ook de importeurs die aan Wereldwinkels leveren en de Wereldwinkels zelf. Eerlijke handel is namelijk gelijkwaardige handel. Iedereen moet zich aan de regels houden.

En jouw rol daarin?
Deze regels zijn de einddoelen van eerlijke handel. Door producten te kopen in de Wereldwinkel help je deze einddoelen te behalen. Neem de regel over milieu eens als voorbeeld. Doordat producenten hun producten verkopen, kunnen ze het geld dat ze verdienen gebruiken voor milieumaatregelen. Zo kan een producent van speelgoed milieuvriendelijke verf kopen. Of kan een producent van houten muziekinstrumenten nieuwe bomen planten. Omdat deze criteria in ontwikkeling zijn, noemen we ze ‘groeicriteria’.

Hoe weet je dat het echt eerlijk is?
Om er zeker van te zijn dat de producten eerlijk zijn, is er een ‘controlesysteem’. Wereldwinkels mogen alleen bij importeurs kopen die door de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels erkend zijn. Wereldwinkels zijn allemaal aangesloten bij deze vereniging. Om de erkenning te krijgen, worden importeurs uitgebreid onderzocht. Dit gebeurt niet alleen in Nederland maar ook bij de producenten. Om de garantie te kunnen blijven geven dat de producten eerlijk zijn, worden er ieder jaar controles gehouden bij de importeurs die al erkend zijn.